2012-01-23

Malin Ullgren

"Eller har man ännu inte knäckt koden för hur man granskar en borgerlig regering? Ingen sittande minister har varit i närheten av den bevakning och det drev som riktats mot oppositionsledaren Juholt.

Dramaturgin i granskningen av S-regeringar är enkel och effektiv. De stora skandalerna har i årtionden handlat om ekonomisk privatmoral och ideologi. Harvardaffären kring Olof Palme, Mona Sahlins Toblerone, Laila Freivalds bostadsrätt, Juholts hyresersättning. Sossar ska inte sko sig, för då är de förljugna, det vill säga just så som Bengt Ohlsson resonerar när han vänder sig mot att hans vänstervänner äger Iphones och kör bil. Det är enkelt, och det är effektivt.

Men hur är det med borgerliga politiker? Hur får man fatt i dem med enkla, effektiva berättelser? Deras ”unique selling point” är inte hög ekonomisk moral och rättvis fördelning. Tvärtom har företagens och individernas rätt att bli rika varit central. Då blir det genast svårare att förebrå enskilda politiker för girighet.


Här kanske det har uppstått ett medialt vakuum. Var finns smärtpunkten hos den borgerliga politikern? Var finns storyn om alliansministern? Carl Bildts oljeaffärer har inte den effektiviteten. Avslöjandena om Carema och privata äldreboenden fäster inte riktigt vid regeringen"

Klockrent. Läs här.

2 kommentarer:

Björn sa...

Det stämmer ju inte helt faktiskt. Minns inledande halvåret när Reinfelt fått makten och bildade regering. Det var väl en två-tre ministrar som fick gå på grund av svart barnpassning och obetalda tv-licenser som media grävde fram. För något år sedan avslöjade ju dessutom Aftonbladet att Littorin köpt sex varpå han fick lämna sin ministerpost. Därmed inte sagt att granskningen av Juholt (som jag för övrigt anser vara en tomte ovärdig att leda Sveriges största parti)varit snudd på löjligt rabiat.

Anonym sa...

fast man får ju inte vara så korkad att man inte ser efter verkligheten själv.då sitte rman bara som en media drönare å låter sig luras.Mona köpte inte bara en bit choklad, hon hade drygt 50 000 kronor i uttag på kortet, 98 p-böter obetalda,köpte en cykel åt sin dotter som hon sket i att betala,svart dagmamma,gick före i dagiskön , hyrbilar,taxiresor mm mm..